2012. június 23., szombat

Road trippin' - Day 16-17/17

Day 16

El sem hiszem, hogy a nyaralásról szóló a bejegyzéssorozatnak is a végére értem. Kicsit több, mint három héttel megérkezésünk után... Érdekes, hogy az élmények még mindig olyan tisztán tárolódtak kicsiny koponyámban, mintha csak tegnap parkoltuk volna le Pamelát a ház elé, hogy kihalásszuk poggyászainkat. Ehhez felteszem, nem kis köze van az elmúlt hetek eseménytelenségének is, hiszen így, Gáborral, romantikus kettességben a projektünkön való munkálkodáson kívül nem sok történik a 42 fokban. Celsius.

Denvert nem szándékoztunk túl korán elhagyni, hiszen aznapra csak egyetlen tervünk volt: vadvízi evezés a Clear Creek folyón. Én személy szerint már nagyon vártam, hiszen az egyetlen rafting élményem Montenegróban nem volt sokkal adrenalinnövelőbb egy körhintánál. Akkor az alacsony vízállás miatt nem, hogy nem siklottunk a vízzel sebesen, de még időről-időre meg is kellett állnunk, hogy tovalökjük csónakunkat zátonyra futás után. Akkor nem bántam egy cseppet sem, hiszen a társaság kifogástalan volt, de most már azért igazán szerettem volna vizes lenni :)

Félreértés ne essék, a társaság itt is kifogástalan volt... :)

Megérkeztünk, fizettünk, megebédeltünk, majd még egy óráig dobáltuk a kavicsokat a folyóba, hiszen a túra csak fél háromkor kezdődött. Jól elvoltunk, ki a parton feküdt, ki a köveken ült, de olyan is akadt, aki csak a piknikes asztalon nyúlt el, hogy megbarnítsa az amúgy is kreol színű bőrét. 
Hiába, a Colorado-i napsugarak már csak ilyen csalogatóak. 

Sajnos, amitől féltünk, bekövetkezett: víz most sem volt sok. Én nem tudom, ez a szárazság engem üldöz. Állítólag száraz lesz az év, hiszen nem esett mostanában sok eső a hegyekben, és télen sem volt túl sok hó. Nem tudom, ezt kinek akarták bemesélni, minket Yellowstone óta egy akkora esőfelhő üldözött, mint a Hold maga... Nem keseredtünk azonban el, egy kiváló vezetőt kaptunk magunk mögé a csónakba, és így, édesötösben nekivágtunk a folyónak. 

Alapvető utasításokat azért begyakoroltunk, mint pl. evezés, kidőlés, bedőlés, és Gábort nevezte ki hajóskapitánynak kísérőnk. Ez azt jelentette, hogy amit Gábor csinált, azt kellett nekünk is. Erről majd később... :)

Bátor fiúkák...
Az első 25 perces szakasz nagyjából annyira csendes volt, mint a képen mögöttünk látható víztömeg. Bár a vízállás alacsony volt, néhány kisebb-nagyobb zuhatagon mégis átvezetett utunk, és meg kell mondjam, az azt követő egyórás szakasz igen izgalmasnak bizonyult. Lehet, nem is eget rengető probléma, hogy nyugodt volt a folyó, hiszen rögtön az első komolyabb megerőltetés kis híján kapitányunk szikláról való levakarásával és vízből való kiemelésével végződött:

Hohó... amikor a kapitány süllyed, és nem a hajó :)
Természetesen az nevet, aki utoljára, vagy nem. Gyakorlatilag mindegy, melyik oldalról csapódott a hajó egy hullámnak, vagy siklott át egy zuhatagon, minden esetben én kaptam a vizet az arcomba. Ez Stefannak annyira tetszett, hogy jó negyedóra múlva már közel állt ahhoz, hogy elejtse az evezőjét a röhögéstől. Mondtam én, hogy vidám lesz ez az út. :)

Na, ha ilyen alacsony vízállásnál, milyen eső után? :)
Persze nem Gábor volt az egyetlen, aki közelebbről is megkóstolta a vizet, hiszen én is kaptam bőven derékig... Történt ugyanis, hogy vezetőnk elkiáltotta magát: "Left side, lean in!". Azaz, a baloldalon ülők hajoljanak be. Hogy ezt ki, hogyan értelmezte, már csak az Égiek tudhatják, de az biztos, hogy négyen négyféleképpen reagáltunk rá. Daniel tényleg bedőlt. Gábor is, de ő jobboldalon ült, Stefan csak bambult, de végül ő is bedőlt, én meg úgy felbátorodtam Gábor balra dőlésén, hogy én is bedőltem. Balra. Azaz kidőltem... :) A csónak meg megindult oldalra, annak rendje és módja szerint, végül kapitányom evezőjébe kapaszkodva tudtam nemesebbik felem a hajón belül tartani, de én  sem voltam messze attól, hogy kifogjanak a horgászok a következő kanyar után... :)

Munkában. Talán itt történt az eset... A kép azért jól sikerült :)
Végül, egy kisebb, levezető csónakázást éltünk meg az elkövetkező félórában, csodálva a természetet, és élvezve a hűs, hegyi levegőt. Azóta sem voltam 10%-os páratartalom feletti közegben, a kis dolgokat éppen ezért értékelni kell :)

Csodálatos természet...
Hogy mi történt a nap további részében? Semmi. Megszáradás után egy rövid McDonald's, majd autózás, ameddig ránk nem sötétedik. Megálltunk még Colorado Springs városában, de annyira nem volt semmi ebben a négyszázezres városban, hogy amely lendülettel elővettem a fényképezőgépet, ugyanazzal vissza is tettem a táskába. Semmi.

De: a kempingben volt minigolf, hideg vizű medence és egy nem működő jakuzzi. Ez azonban a kutyát sem érdekelte. Mi aludni akartunk, és ez sikerült is.

Általában éjszakánként ez a tevékenység össze szokott jönni... :)

Day 17

Taos, Santa Fe. Ennyi volt a terv, illetve ha még találunk valami szépet, megnézzük. Estére már otthon szerettünk volna lenni, az út pedig nem volt a legizgalmasabb New Mexico sivatagán keresztül. Ennyire nem volt kihívás a vezetés:

Cruise control, kipeckelt kormány, nyílegyenes út a semmi közepén
Miért is volt indokolt e vezetési stílus? Ezért:

Highway to Hell
A hegyek közé jutva azonban gyorsan megváltozott a táj. Zöldellő erdők, barátságos, eldugott falvacskák... Sőt, még egy tóval is találkoztunk! A sors iróniája, hogy fizetni kellett a tó megközelítéséért. De: önkiszolgálóan. Ezt leírni képtelenség, inkább mutatom, én ilyet még nem láttam:

Self Pay Station
Önkiszolgáló fizetés. Kitöltesz egy sárga papírt, majd azt beteszed egy fehér borítékba, és mellékelsz mellé 5 birodalmi dollárt. Ha ezzel megvagy, bedobod a ládába, és már mehetsz is a tóra... Képzeljetek el egy ilyet a Balatonra vagy Palicsra. Szerintem otthon még a STOP tábla fenntartási költségei sem jönnének ki, ha a kedves kirándulók böcsületére lenne bízva a dolog... 

Egyébként állítólag ellenőrzik is a dolgot valahogy, csak úgy látszik, túl lusták egy bodegát felállítani a bejárathoz, inkább te dolgozz, ha be akarsz jönni.

A tó mellesleg jéghideg és térdigérő-iszapos volt, de pihenésre-nézelődésre kiváló volt :)

Stefan is élvezte ám :)
Rövid séta Taosban, és még rövidebb találka Estrella-val, egy kedves barátosnénkkal egy hideg ital elfogyasztása mellett:

 


Stefan játszott a fényképezőgépemmel, így most büntetésből lemaradt. Na, meg mert nem csinált magáról képet... ez van :) Megtekintettük az ország második legmagasabban szakadék felett áltívelő hídját: 

Azaz inkább lenéztünk róla...
 ... meglátogattuk a szemafor-karácsonyfát:

Hogy tudjad, merre kell menni...
... és már Santa Fe utcáit jártuk. Mire megtaláltuk a központot, leparkoltunk, már a nap is leszállt, és megmondom őszintén, annyira fáradtak voltunk, hogy néhány rövid fényképen kívül sokra már nem futotta. A városka tényleg bájos, forgalmas, élettel teli. Gyönyörű, hagyományos pueblo épületekkel épült be, a nyáron még mindenképp vissza szeretnék nézni egy délután erejéig ide, hiszen egy komolyabb sétát megérdemel a központ:

Santa Fe, utcakép


Sokan kérdezték azóta, melyik kirándulást élveztem jobban: a tavaszi szünetet Floridában, vagy a nyári szünetet Montanában. Nincs a kérdésre jó válasz, hiszen almát körtével nem hasonlítunk, ez alapszabály. Az viszont bizonyos, hogy ez a 17 nap újra felidézte bennem, mennyire is szeretem a természetet, a hegyeket, az utazást. Mexikótól Kanadáig bejártuk az USA-t, és mindenhol ugyanazt a vendégszeretetet és mosolyt kaptuk. 
Nem csalódtam, vagy ha mégis, csak pozitívan. Sokat vártam a kirándulástól, és sokat is kaptam tőle. 

A végére hagytam a képet - melyet már úgy gondolom, sokan láttatok -, a képet, mely hűen leírja, milyen is volt az én is körutazásom északra. És vissza.


A nyár pedig csak most kezdődik! Legyetek jók, nemsokára újra jelentkezem!

2012. június 19., kedd

Road trippin' - Day 15/17

Day 15

Denvert nem összekeverni Dallassal, nagyjából annyi közük van egymáshoz, mint Budapestnek Bukaresthez. Csak szólok...

Nos, Colorado állam fővárosa nagyjából pont olyan, mint amilyennek elképzeltük: hatalmas, forgalmas, zsúfolt sétálóutcával és kihalt keresztutcákkal-sikátorokkal tűzdelt, zöldellő kertvárosairól és mérföldes tengerszint feletti magasságáról híres főváros. Balázs ezt már sajnos nem élvezhette velünk, mert várta őt a 75 éves Golden Gate. Reggel még könnyes búcsút vettünk tőle a reptéren egy kiváló kínai gyorsétterem teraszán, de hamar túltettük magunkat távozásán, így kora délután már a város utcáit róttuk.

A kétmilliós Denver nem ma nőtt ki a föld mélyéből, a Sziklás-hegység egyik legrégebbi központja ez, bár ez az épületeken, embereken nem látható egy cseppet sem. Megmondom őszintén, az első néhány órában nem is tudtuk magunkat teljesen beleélni a városnézésbe, hiszen egy forgalmas, ám poros és unalmasnak tűnő sétálóutcán kívül nem láttunk semmit, ami magával ragadó lett volna. Hozzáteszem, hogy a társaság megmaradt tagjai sem voltak a helyzet magaslatán teljes mértékben, gyakorlatilag Daniel egy szót sem szólt, annyira fáradtnak tűnt, Stefan pedig nem nagyon tudta eldönteni, mit szeretne, így csak céltalanul bolyongtunk az utcákon...

Denver skyline at dayligh...
Már ismertek, én a magam módján - akármennyire is nyúzott volt a társaság - élveztem a városi sétát, már csak a felhőkarcolók miatt is, de láttunk olyat is, amit máshol a világban nem sűrűn tapasztalhat az ember. Így például a hot dog zabáló verseny közepébe csökkenni nagyjából akkora americumnak tudható be, mint amennyire hungaricumnak számít, ha fejbe vágnak egy Unicomos üveggel:

Hot dog tömködés. A sok másik meg nézi... legalább szociális életet élnek :)
A városnak van egy városközpont-félesége, ami a 16th Street Mall néven fut végig a LoDo-n, azaz a Lower Downtown-on. Nem bántuk meg a sétát, hiszen a kilátás Denver felhőkarcolóira pazar volt:

Rockin' Denver
Láttunk még kukkoló jegesmedvét:

"Bocsika.... izé, amott azt mondták, lehet fókamenüt kapni diétás kólával... Igaz ez?"
... és most először láttam toronyházakkal túlzsúfolt kisutcákat:

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!
Aki szemfüles, az a fenti képen megláthatja a Colorado State Capitol tükörképét is :) Sajnos az épület felújítás alatt volt, így kénytelen voltam új művészképek után nézni. A kirándulás sok legjobb képe közül az egyik következik, figyelem:

Tükörkép
A győzedelmes európaiak pedig megmászták mint a 11 lépcsőt, hogy így a One Mile City becenév névadó pontját elérjék:

Nézik. Mit néznek?
... sőt, én még magasabbra is másztam! :)
Nem győztük a csöveseket sem kerülgetni, de a State Capitol előtti parkban még nekik is osztozniuk kellett a zöldterületen a punkokkal :) A várost azonban csak itt kezdtük megkedvelni, hiszen a városi parkba történő sétánk jobban sikerült, mint gondoltuk: gyönyörű lakóházak, csendes, zöld környék, friss levegő és kellemes napsütés kísérte utunkat, de meg-megálltunk, hogy hasunkat is fogjuk a röhögéstől... Aki már látta az Apádra ütök trilógia bármely részét angolul is (Meet the Fockers), akkor tudja, miért:

Gaylord St. Ennyi.
A zászló azért csak lobogott tovább...

City Park, Denver
... de az igazi meglepetés újra a központban ért bennünket... Egy magyarázat, hogy hova is tűnnek a templomtornyok a metropoliszokban:

Kompozíció... vagy csak egy újabb üvegplébánia?
Ó, és a meglepetés: zongorák. Nem is egy, hanem legalább fél tucat, szabadon felállítva a sétálóutcán, így ha egy kedves járókelőnek éppen muzsikálni támadna kedve, nyugodt szívvel lehuppanhat a díszesre festett pianínók egyike elé, a város pedig azonnal élvezheti a rapszódiát. Mi bluest játszottunk, de ez láthatóan senkit az égvilágon nem zavart:

I-I-IV-I V-IV-I-I=V...

Azt már nem tudtuk meg, mi történik esős időben, de Mt. Rushmore-i élményeink után inkább a száraz időre szavaztunk. Miután Stefan vágyát is teljesítettük az éjjeli skyline megtekintésére vonatkozóan,

... Denver skyline at night
  ... bebújtunk kis ágyikónkba, hogy kipihenten ébredjünk kirándulásunk utolsó előtti napján. Kellett is az energia...

2012. június 17., vasárnap

Road trippin' - Day 13-14/17

Day 13

Wyoming fővárosa, Cheyenne, nagyjából másfélszer elférne Szabadkában. Úgy gondoltuk azonban, ha már itt töltjük az éjszakát, körülnézünk, hátha találunk valami szépet és érdekeset. Hát, szépet nem sokat, de érdekeset hellyel-közzel láttunk is. Sokat azért ne várjatok, mi sem tettük :) Ezt a napot inkább utazásra szántuk, és a rossz időre való tekintettel, nem is siettük el a dolgokat...

A városi parkban azonban találkoztam valamivel, ami azonnal feldobta a napomat. Azok számára, akiknek a Big Boy név mond valamit, íme egy kis csemege:

Big Boy 4004, a világ legnagyobb mozdonya
A gőzmozdonyt a negyvenes évek elején kezdték el gyártatni azzal a céllal, hogy leváltsák a Sziklás-hegységen keresztülhaladó vasútpályák gyengécske mozdonyait. Azt hiszem, hogy a több, mint 500 tonnás, 6000 lóerős vasmonstrum elég messze áll a játékvonatoktól ahhoz, hogy ezt a célt teljesítse. Sajnos, ma már csak 8 példány maradt meg belőle világszerte, de én személyesen igencsak oda-vissza voltam az élménytől - így jár az, aki anno még mozdonyvezető akart lenni... :)

Láttunk még vonuló kacsacsordát:

Díszmenet
... illetve ellátogattunk a State Capitol épületéhez is. Egy picit azért lemaradt a bámulat Salt Lake City után, de egy képet ez is megérdemel:

Wyoming State Capitol
Mint említettem, a rossz idő és  a kacifántos, hosszú utazás miatt csak későn értünk a Rocky Mountains National Park határára, ám rövid tanakodás, sátorállítás után végül az ég is kitisztult, és gyönyörű, hófödte csúcsok közt töltöttük az éjszakát:

Kilátás a sátorhelyről
Jakuzzi volt, vacsora volt, és még egy kis társaságot is találtunk magunknak egy fél órácskára, hiszen a mellettünk táborozó született feleségek igényeltek némi segítséget pavilonjuk felállításához. A négy hölgyemény tökéletes példája volt annak, hogyan NEM kell kempingezni menni. Elmondásuk szerint azért vittek magukkal annyi szajrét, mert még sosem sátraztak életükben (átlagéletkor 35), és nem tudták, mire lehet szükségük.

Akkor most valaki magyarázza meg nekem, hogy miért hoztak vázát virággal?

Gyerekek, volt ott minden. Mi öten a kis sportkocsinkba zsúfolódva jártuk körbe az országot, ők a 40 mérföldre levő Denverből négyen két terepjárót tömtek úgy meg cuccal, hogy két sátrat és egy pavilont állítsanak fel. Ez utóbbiban egy félig berendezett konyha is volt elektromos rostéllyal, kenyérpirítóval, és szerintem a csomagtartóban még egy mikró is lehetett, de nem vették ki, mert sajnos áram az nem volt, hogy ezt üzemeltessék... 

Nagyjából 2500 méter magasan voltunk. Gábortól elkértem a hálózsákot, két nadrág, dupla zokni, 3 póló, 2 pulóver és a téli kabátom volt rajtam, amikor belebújtam. Nem fáztam.
Én voltam az egyetlen...

Day 14

A reggel naposan, már-már forrón ért minket, de tekintettel arra, hogy egy komolyabb túrára szántuk rá magunkat aznap, nem is bántuk a korai ébredést - a sátorban ugyanis már nem lehetett megmaradni, annyira meleg volt benn. Legalábbis nekem biztosan, a szerencsétlen többiek viszont még akkor is dörzsölgették tenyereiket, mikor végre bemásztunk az autóba.
A lehetőségek végtelen számban jelentkeztek, de végül egy kellemes, 2-3 mérföldes túrát szemeltünk ki magunknak. Hogy ebből hogyan lett 6,5 mérföld, arról azt hiszem, a képek árulkodnak majd :)

5 hónap sivatag, homok és kaktuszokban kimerülő növényzet után a magashegyi levegő és a csodálatos kilátás, gazdag növényvilág leírhatatlan változás volt számunkra. Csak úgy faltuk a látványt, miközben a parkolóból a legközelebbi vízesés felé tartottunk:

Kilátás... itt még hó nélkül :)
Jobbra-balra kerülgettük egymást és az ösvényt, mert a kitaposott út nyilván csak az amatőröknek jár... ha pedig visszatérni nem tudsz máshogy, marad a távolugrás a patakon keresztül:

Gábor: - Életem kezedben...
Árpi: - Hát ezaz... :P

Játék a vízzel
A forrás
Az a tény, hogy Gábor folyamatosan a patak másik oldalán lófrált, komoly háborút kívánt. Csak okot kellett rá találni, és máris megindult a hócsata 3000 méter magasan:

A csata győztesének kiléte legyen titok. Én csak fényképeztem, ok? :)
Nagyjából itt lettünk tisztában azzal - megközelítőleg fél óra séta után - hogy ez még egy hosszú nap lesz :) A túrautak állapota messze jobb volt, mint a Yellowstone-i séta esetén, de térdig érő hóval itt is találkoztunk hellyel-közzel. A kalandmutatónkat ez pedig nem kis mértékben meg is növelte, a korai délutáni órák így vidám sétával teltek.

Egy jól sikerült csoportkép. Meg is szenvedtünk vele...
Kisebb-nagyobb kitérőket gyakran tettünk, lehetett szó egy indokolatlan helyen utunkat álló szikláról, vagy akár egy eldugott tavacskáról... bámulatosan szép, csendes, már-már romantikus zugokban jártunk:

Lake Haiyaha
Coloradóban 53, 14000 lábnál (~4260 méter) magasabb hegycsúcs található. Összehasonlításképpen Európa legmagasabb pontja a közel 4700 méteres Mount Blanc elveszne ezen hegyóriások között, csak egy csúcs lenne a sok közül... Ennek ellenére a nemzeti parkban található Longs Peak a maga 4346 méteres magasságával a világ egyik legkönnyebben mászható "tizennégyezrese":

Longs Peak
Nyáron megmásszuk.

A madárlest sem hagyhattuk ki:

Felirat hozzáadása
... és a kihagyhatatlan fának támaszkodós - lazán mosolygós őszinte vigyor:

Dream Lake
Bár, az is megtörténhet, hogy megkönnyebbülésünkben vidultunk íly módon, hiszen nem volt rögmentes az utunk a tóig. Ezek már a győzelem pillanatai:

Na jó. Rögmentes volt. Mert nem látszott a rög a jégtől :)
A nap végére úgy gondoltuk - mivel idő előtt megnyitották - megmásszuk Pamelával a Trail Ridge Road országutat, ami az ország egyik legmagasabb hágója. Az út 3800 méter magasságban szeli át a Sziklás-hegység fő vonulatát, hogy egy gyönyörű, alpesi tájon leereszkedve elénk tárhassa a nyugati blokk szépségeit. Neki is futottunk. 5 férfiember, éppen-hogy-csak-lezárható csomagtartó, 35 fok és egy masszív 15%-os emelkedő. Megmutatom röviden, mi lett a vége 3600 méteren:

Megizzasztottuk a nagylányt...
Tulajdonképpen csak másfél liter hűtővizet vesztettünk, még a műszerek sem panaszkodtak, hogy baj lenne... érdekes, hogy az autó gond nélkül gurult egészen addig, míg meg nem álltunk, és a hűtővíz csak akkor forrt fel igazán, amikor leparkoltunk egy-két fotót készíteni. Egy nagyjából háromnegyed órás intermezzo után úgy döntöttünk, ez a kaptató nem nekünk való. Nem most... Visszafordultunk hát, a legközelebbi benzinkúton a három nagyokos gépész pedig összedugta a fejét, leellenőriztünk mindent drágaságunkon, majd megkönnyebbülve állapítottuk meg: minden rendben. Kalandos volt, azt biztos... :)

Séta helyett tehát úgy döntöttünk, inkább egy komoly minigolf-bajnokságot rendezünk egymás közt. Annyit hahotáztunk a játék közben - hol Stefan mérgelődésén, hol a szerencsétlenkedéseinken -, hogy a körülöttünk állók a végén már biztosan tisztában voltak a ténnyel, hogy ezek nem normálisak... Pedig de, ilyen szakértelem mellett pedig nem vagyok hajlandó kritikát meghallani:

Daniel, a minigolf nagyja
Az éjszaka már Denverben köszöntött ránk. Jó öreg Motel6... Mint egy harmadik otthon :)